Standen:     
 
 

24-uurs dartmarathon ten behoeve van
de Harold van Zundert Stichting

Op 28 en 29 mei werd in Café De Polderpub in Lage Zwaluwe een 24-uurs dartmarathon gehouden. De opbrengst hiervan kwam geheel ten goede aan de Harold van Zundert Stichting. Dartvereniging DIP Impact uit Lage Zwaluwe, De Polderpub en alle artiesten en medewerkers hebben zich het klokje rond ingezet om 3000 euro bij elkaar te verdienen.

 

Door Pierre Slootmans

 

Na maanden van voorbereiding werd het dan eindelijk 28 mei. Ondanks dat iedereen van tevoren wist dat je de komende 24 uur niet zou slapen, waren veel mensen al vroeg in de weer om de laatste voorbereidingen te treffen.

Omroep Drimmelen, die tijdens de marathon een live radioverslag uitzond, plaatste hun installatie in het café. In de feesttent zette De Popcorner uit Breda de geluids- en lichtinstallatie op. Mensen van de organisatie richtten de loterijtafel in. We waren er helemaal klaar voor.


De live radio-uitzending begon om 12.00 uur.

Om 13.15 kwamen de 16 darters op die de mararthon zouden gaan volbrengen, fris en fruitig en luid toegejuicht door de toen al aanwezige gasten, met het door hen gekozen opkomstlied. Bij hun opkomst werden de darters begeleid door een walk-on girl.

Nadat alle darters waren opgekomen kreeg wethouder Jan-Willem Stoop het woord. In zijn speech benadrukte hij het belang van de Harold van Zundert Stichting, hoe goed het voelt als acties als deze worden georganiseerd en hij wenste iedereen veel succes en plezier. Daarna nam Peter van Zundert de microfoon over. In zijn emotioneel en ontroerend openingswoord vertelde hij over de onlangs overleden Jaap Dudok, de initiatiefnemer en animator van deze marathon. Peter noemde de dartmarathon een “Tribute 2 Jaap”.

Om exact 14.00 uur loeide de sirene en werd de eerste dartpijl gegooid. Het aftellen kon beginnen…..nog 24:00:00.

Al meteen waren de eerste uitdagers binnen. Zij konden tegen betaling (natuurlijk voor het goede doel) één van de 16 darters uitdagen voor een dartwedstrijd. Ook de onderlinge competitie werd meteen opgepakt en na enkele minuten waren alle 16 darters bezig met hun wedstrijden. De marathon-bezoekers konden hun bijdrage aan de Harold van Zundert Stichting ook leveren in de vorm van een lot voor een prijzenloterij. Veel Zwaluwse bedrijven hadden voor dit doel belangeloos uiteenlopende prijzen ter beschikking gesteld. Daarnaast stonden er verschillende collectebussen in het café en de feesttent.

Het café en ook de tent liepen al aardig vol, toen om 17.00 uur de eerste artiesten hun opwachting maaken. Troubadour Ron Busio zorgde voor een spetterend optreden in de tent.

Om 18.00 uur werd het diner geserveerd. Nadat de darters zich tegoed hadden gedaan aan de overheerlijke maaltijd (natuurlijk in twee ploegen, er moest wel gedart blijven worden) begon Kees Schipper van Schipper & Bemanning aan zijn akoestische set. De vonken spatten ervan af.

Om 20.00 uur maakte Maikel Verberk zijn opwachting. Deze viervoudig jeugdwereldkampioen darten kwam (natuurlijk ook geheel belangeloos) naar de Polderpub om zijn dartkunsten te vertonen. Tegen een vergoeding kon iedereen proberen een wedstrijd van hem te winnen. Dit is uiteindelijk niemand gelukt. Maikel bleef maar liefst 3 uur en in die tijd heeft hij toch zeker 30 wedstrijden gegooid.

Om 20.30 begon “Je Denkt Zeker Dat Je Hardcore Band”, deze muzikale feestbeesten maakten er een happy hardcore feestje van in de goed gevulde feesttent. Daarna een optreden van Remko van Houwelingen met zang van Thea Leest. Je kon horen dat er de voorafgaande weken flink geoefend was, het werd een daverend optreden waarbij door alle aanwezigen flink werd meegezongen. De laatste artiesten die zaterdag optraden, waren de leden van Crapshoot, deze bluesmannen speelden de blues zoals de blues moet zijn: rauw, donker en vol emotie.

Inmiddels was de zondag begonnen, we waren bijna halverwege. Er waren nog steeds ruim voldoende uitdagers aanwezig en ook de onderlinge competitie was nog in volle gang. Ondertussen konden de darters genieten van overheerlijke haring en lekkere pizza’s. Vooraf vreesden de darters voor de nachtelijke uren omdat het dan rustig en stil zou kunnen zijn. Echter, niets van dat alles…..tot diep in de nacht zat het café vol. De sfeer was nog steeds uitmuntend. Om wakker te blijven waren sommige darters inmiddels toe aan hun vierde blikje gesponsorde Red Bull. Rond 05.00 uur kregen een aantal darters wat problemen: vermoeide benen, zere voeten en lamme armen. Gelukkig werd het vroeg licht.

Om 07.00 uur gingen 14 darters, de lotenverkopers en Peter van Zundert de straat op om in een prima temperatuur onder deskundige leiding van Mieke Schonk de spieren los te gooien tijdens een halfuurtje ochtendgymnastiek. Daarna leek het wel of iedereen net was opgestaan, iedereen was weer fris en vol goede moed werden de eerste uitdagingen van de zondagochtend aangenomen. Ook de onderlinge competitie ging gestaag verder.

Na een stevig ontbijt (natuurlijk weer in ploegen) was alle vermoeidheid snel verdwenen.

Inmiddels was het al 09.00 uur geworden, nog 5 uur te gaan.

Om 10.00 uur begon de kindermatinee. Veel kinderen van de Harold van Zundert Stichting, kinderen uit Lage Zwaluwe en ook (klein)kinderen van de darters amuseerden zich prima met de oudhollandse spelletjes, werden vakkundig geschminkt door de dames van ZM Events en kregen een fantastische muzikale workshop door Paul Kruis.

De klok wees inmiddels 13.00 aan – het einde is in zicht.

Alle darters waren nog in touw, niemand verzaakte, iedereen is 24 uur aan de gang geweest.

Om 13.00 (nog een uur te gaan) werden alle collectebussen, geldkistjes en enveloppen met geld geleegd en kon het tellen beginnen. Een spannend moment, welk bedrag kon er op de cheque worden geschreven?

Tergend langzaam tikte de klok vooruit, nog 20 seconden, nog 10, nog 5 en dan……..een loeiende sirende en de klok staat op 14.00 uur. We hebben het gehaald! Gejuich alom, iedereen viel elkaar in de armen en felicitaties voor alle darters.

Meteen nam Pierre Slootmans het woord. Pierre is de voorzitter van DIP Impact en de organisator van deze dartmarathon. En natuurlijk heeft Pierre ook 24 uur gedart. Als eerste bedankte hij alle sponsors, de mensen van de Popcorner en van Omroep Drimmelen, Maikel Verberk, de mensen achter de loterijtafel, fotograaf Kees ’t Hooft en alle artiesten en medewerkers die geheel belangeloos hun medewerking hebben verleend. Daarna zette hij de mensen in het zonnetje die het allemaal hebben gedaan: de darters. Alle darters werden één voor één het podium opgeroepen en kregen een (gesponsord) aandenken aan deze marathon. Pierre bedankte 3 van de darters speciaal voor hun tomeloze activiteiten in de organisatie: Cor Vos, René Groeneveld en Marco Lentelink.

Daarna maakte Pierre de winnaar van de onderlinge competitie bekend. Met nipt verschil is René Poot winnaar geworden.

Nadat de trekking van het lotto-bord was verricht, gaf Pierre het woord aan René Groeneveld. René was één van de beste vrienden van Harold van Zundert en hij wilde graag de cheque uitreiken aan Peter van Zundert, de vader van Harold en voorzitter van de Stichting. Geëmotioneerd haalde René de cheque tevoorschijn. De spanning was toen tot een hoogtepunt gestegen, welk bedrag mocht de Harold van Zundert Stichting in ontvangst nemen. Wat had de prestatie opgeleverd. Waarom hadden deze mannen en vrouwen hun nachtrust gemist? Toen René de cheque omhoog hield konden we onze ogen bijna niet geloven: 3000 euro, een geweldig resultaat. Van tevoren hadden we hier niet eens op durven hopen.

Peter van Zundert vertelde in een aangrijpende speech wat de Stichting betekent voor kinderen waarvan één of beide ouders zijn overleden en waarom hij de Stichting is begonnen. Ontroering alom, weinigen hielden het toen droog.

Nadat Kees ’t Hooft zijn laatste foto’s had genomen en toen alle darters in een kring gingen staan en Stef Luijten van SLMusic het bekende “you never walk alone” inzette, kwamen de emoties pas echt los. Hier hadden we het allemaal voor gedaan, maanden van voorbereiding, 24 uur darten…het is het allemaal waard geweest.

Terwijl de muziek volop doorging, ging de darters langzamerhand naar huis, vermoeid maar erg voldaan. Vroeg naar bed, maandag uitslapen.

Namens de Harold van Zundert Stichting en namens de organisatoren bedanken wij alle darters, de lotenverkopers, alle uitdagers, alle sponsoren, alle artiesten, fotograaf Kees ’t Hooft, Maikel Verberk, omroep Drimmelen en de Popcorner voor hun belangeloze inzet tijdens deze 24-uurs dartmarathon. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest en hadden we dit prachtige resultaat nooit kunnen behalen.